domov
kontakti
kazalo

 
 
ODBOJKA

ODBOJKA - SPODNJI ODBOJ

ODBOJKA - ZGORNJI ODBOJ

ODBOJKA - SPODNJI SERVIS

ODBOJKA - ZGORNJI SERVIS

Opis in prikaz pravilne izvedbe spodnjega odboja, zgornjega odboja, spodnjega servisa in zgornjega servisa. Avtorici: Norma Resnik in Doris Dračič pod mentorstvom Rolanda Graha in Anuške More na OŠ Center Novo mesto.

 
KOLESARSTVO

 

OSNOVE KOLESARSTVA

Predstavitev kolesarstva od A do Ž, kolesarska oprema, prvilne nastavitve kolesa, pravilen položaj telesa, rok in nog, predstavitev pravilnega vrtenja pedal na ravnini in pri vzponu, pravilno prestavljanje med različnimi prenosi ... Avtor:   Aleš Pugelj, OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica, snemalec: Davor Brečko.

KOLESARJENJE V NARAVI

Prikaz kako se na pravilen način lotimo kolesarske ture in se prilagajamo izzivom na različnih terenih. Avtor: Aleš Pugelj, OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica, snemalec: Davor Brečko.

 
KOŠARKA

KRATEK TRENING  KOŠARKE - OSNOVE VODENJA

V času jesenskih počitnic je Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin izvedel projekt HPČ na daljavo. Posneli so štiri kratke vadbe. Na tej povezavi vam predstavljamo kratek trening košarke. Avtor: Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin - Center Mala hiša Tolmin.

 
NOGOMET

 

KRATEK TRENING NOGOMETA - OSNOVE

V času jesenskih počitnic je Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin izvedel projekt HPČ na daljavo. Posneli so štiri kratke vadbe. Na tej povezavi vam predstavljamo kratek trening nogometa. Avtor: Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin - Center Mala hiša Tolmin.

 

 
POHODNIŠTVO

 

GREMO NA HRIB!

V tem filmu je na simpatičen način predstavljeno vse o hoji v hribe. Kako se na pot pripravimo, zakaj je hoja navkreber koristna, na kaj vse moramo biti pozorni pri hoji, na katere načine se lahko med hojo kratkočasimo, kako načrtujemo premor ... Avtor: Miha Juvan, OŠ Riharda Jakopiča.

 

POHODNIŠTVO IN IZLETNIŠTVO

Predstavitev osnovnih napotkov, kako se lotimo primerne priprave in izvedbe krajšega pohoda v okolici domačega kraja. Avtor: Aleš Pugelj, OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica; snemalec: Davor Brečko.

 

NORDIJSKA HOJA

Predstavitev tehnike nordijske hoje, izbira primerne opreme, raztezanje ... Avtor: Aleš Pugelj, OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica, snemalec; Davor Brečko.

 
ROKOMET

ROKOMET - LOVLJENJE

ROKOMET - DOLGA PODAJA

ROKOMET - KOMOLČNA PODAJA

Opis in prikaz pravilne izvedbe lovljenja žoge, dolge podaje in komolčne podaje. Avtorici: Norma Resnik in Doris Dračič pod mentorstvom Rolanda Graha in Anuške More na OŠ Center Novo mesto.

 
SPLOŠNA VADBA

 

VADBA ZA CELO LETO

JOGA

V času jesenskih počitnic je Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin izvedel projekt HPČ na daljavo. Posneli so štiri kratke vadbe. Na tej povezavi vam predstavljamo splošno vadbo moči in ravnotežja ter sklop vaj iz joge, ki jih lahko izvajate sami doma. Avtor: Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin - Center Mala hiša Tolmin.

 

VADBA ZA ZDRAVE ŠOLARJE IN MLADE ŠPORTNIKE

 

VADBA ZA ZDRAVE ŠOLARJE

Vadba za šolarje, katere cilj je poskrbeti za ohranjanje moči večjih mišičnih skupin, razvoj koordinacije celega telesa ter gibljivost kolkov in ramenskega obroča. Vključuje vaje, ki izhajajo iz naravnih oblik gibanja, in jih lahko izvedete kjerkoli – potrebujete samo prostor v velikosti telovadne podloge in palico. Trajanje vadbe: 20 min. Ciljna skupina: predvsem učenci razredne stopnje OŠ, zaradi vaj različnih težavnosti pa je primerna tudi za starejše učence. Avtor: Nina Istenič, Zavod Fitlab, v sodelovanju z OŠ Žiri.

VADBA Z BRISAČO

Druga v seriji vadb za šolarje, katere cilj je poskrbeti za ohranjanje moči večjih mišičnih skupin, razvoj koordinacije celega telesa ter gibljivost kolkov in ramenskega obroča. Vključuje vaje z lastno telesno težo s pomočjo brisače (ki ima, mimogrede, med medgalaktičnimi štoparji že mnoga leta sloves nepogrešljivega pripomočka). Sestavljena je iz ogrevanja s pomočjo vaj aktivne gibljivosti in koordinacije, glavnega dela, ki vključuje vaje za moč celega telesa s poudarkom na stabilizaciji trupa, ter zaključnega dela z raztezanjem večjih med vadbo obremenjenih mišičnih skupin. Vadbo lahko izvedete praktično kjerkoli, saj potrebujete samo prostor v velikosti telovadne podloge, brisačo ali dve in dobro voljo. Ciljna skupina: OŠ, zaradi različne težavnosti vaj pa je primerna tudi za srednješoce. Trajanje vadbe: 25 min. Avtorica: Nina Istenič, Zavod Fitlab, v sodelovanju z OŠ Žiri.

PREVENTIVNA VADBA ZA MLADE ŠPORTNIKE

Vadba je primarno sestavljena za ritmične gimnastičarke, vendar je zaradi splošnih ciljev primerna za širok nabor športov. Cilj vadbe je predvsem izboljšanje moči in stabilizacije trupa ter gležnja, kolena in kolka, s čimer želimo zmanjšati tveganje za pojav mišično-skeletnih poškodb v predelu hrbtenice in spodnjih okončin. Poleg tega dobra moč, koordinacija gibanja in vzdržljivost, ki jih ohranjamo s tovrstno vadbo, predstavljajo tudi podlago tako za dobro športno izvedbo kot tudi varne in pestre vsakodnevne gibalne dejavnosti. Za izvedbo ne potrebujete posebnih pripomočkov – samo prostor v velikosti telovadbe podlage in stol. Trajanje vadbe: 40 min. Ciljna skupina: osnovnošolski športniki oz. boljse zmogljivi otroci in mladostniki. Pripravljeno v sodelovanju s KRG Tim. Avtorica: Nina Istenič, Zavod Fitlab.

GIBALNI IZZIVI

Koroncini gibalni izzivi so namenjeni osnovnošolcem, primerni pa so tudi za starejše učence. Trajanje posameznega izziva je okrog 1 minute. Avtorici: Nina Istenič in Neja Istenič, Zavod Fitlab.

 

MOJ GIBALNI ODMOR

Profesorica športa na OŠ Miška Kranjca Lea Smrtnik je na spletni strani šole pripravila posebno spletno mesto, kjer za učence pripravlja 10 minutne gibalne odmore. Trenutno je na voljo že 40 različnih  sklopov vaj.

 

SKLOP VAJ ZA MOČ (TABATA VAJE)

VADIMO DOMA - 1. SKLOP VAJ

Prvi sklop vaj za moč celotnega telesa. (Avtorja: Andrej Sosič in Miha Juvan, OŠ Riharda Jakopiča).

VADIMO DOMA - 2. SKLOP VAJ

Tudi v drugem delu prevladujejo vaje za moč, ki pa že predstavljajo nekoliko večji izziv. (Avtorja: Andrej Sosič in Miha Juvan, OŠ Riharda Jakopiča).

VADIMO DOMA - 3. SKLOP VAJ

Nekoliko lažje vaje, ki so primerne tudi za mlajše. (Avtorja: Andrej Sosič in Miha Juvan, OŠ Riharda Jakopiča).

VADIMO DOMA - 4. SKLOP VAJ

V četrtem delu je predstavlje sklop težjih vaj, ki so primerni za starejše in tiste, ki si želijo težje izzive. (Avtorja: Andrej Sosič in Miha Juvan, OŠ Riharda Jakopiča).

 

#VADIDOMA - sklop vadb v sodelovanju Fakultete za šport, RTV SLO in OKS-ZŠZ

V vsaki oddaji  je v uvodu predstavljenih tudi nekaj teoretičnih izhodišč, ki gledalca ozaveščajo o pomembnosti zdravega načina življenja in gibanja.

GIBLJIVOST HRBTENICE

GIBLJIVOST KOLKOV

KREPILNE VAJE ROK IN RAMENSKEGA OBROČA

KREPILENE VAJE ZA TRUP - VAJE ZA STABILIZACIJO TRUPA

KREPILNE VAJE ZA KOLK

KREPILNE VAJE ZA ZADNJICO IN NOGE

KREPILNE VAJE ZA MIŠICE MEDENIČNEGA DNA

KREPILNE VAJE ZA NOGE - POČEPI

JUTRNAJE PREBUJANJE (1. del)

PO JUTRU SE DAN POZNA (2. del)

 
TEK

 

TEČEMO - PREDSTAVITEV OSNOV TEKA

TEČEMO!

V prvem delu so predstavljeni osnovni napotki, kako se lotimo prvih tekaških korakov. Avtorja: Miha Juvan in Andrej Sosič; OŠ Riharda Jakopiča.

TEČEMO! 2

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj osnovnih vaj za pripravo natek ter predstavitev teka po zahtevnejših poteh. Avtorja: Miha Juvan in Andrej Sosič; OŠ Riharda Jakopiča.

 

TEK PO STOPNICAH

VADBA NA STOPNICAH

Predstavitev vadbe na stopnicah z nekaj medpredmetnega povezovanja. Avtor: Miha Juvan; OŠ Riharda Jakopiča.

 
ŠPORT IN "ZNANOST" - MEDPREDMETNO POVEZOVANJE

SRČNI UTRIP

Enostavna razlaga delovanja srca v povezavi s športno vadbo. Avtor: Aleš Pugelj, OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica.

 

 

 
AKTUALNO

Mali sonček

LIKOVNI NATEČAJ MALI SONČEK

Šolska športna tekmovanja

SOGLASJE OSEBNI PODATKI - VZOREC

REZULTATI ŠŠT 2020/21

Naučimo se plavati

PRIROČNIK NSP

Spletne aplikacije Šport mladih

OBRAZEC - DOSTOP DO APLIKACIJ

 
Spletne aplikacije Šport mladih

  

 
7. Festival Športa mladih 2016 - VIDEO

 
Šolski ekipni kros 2016 - VIDEO