domov
kontakti
kazalo

 
Mladina uživala v športnem druženju
04.06.2015

V Kopru se je v četrtek, 4. junija, na šesti izvedbi Festivala Športa mladih zbralo več kot 2500 otrok in njihovih spremljevalcev iz 250 osnovnih šol.
 Festival predstavlja najmnožičnejšo vseslovensko športno prireditev interesnih programov športa otrok in mladine in je namenjen uradnemu zaključku interesnih programov Športa otrok in mladine, ki jih združujemo pod imenom Šport mladih – šport je moja energija za življenje. Poleg sproščenega dogajanja na posameznih točkah in delavnicah, so se v Športnem parku Bonifika učenci in učenke pomerili za šolske naslove v atletiki in judu. V sklopu prireditve je potekal tudi Olimpijski dan, kjer se je predstavila olimpijska reprezentanca za Evropske igre, Baku 2015.

Na festivalskem dogajanju so se udeleženci lahko preizkusili v več kot dvajset različnih športnih dejavnostih, pripravljenih pa je bilo tudi nekaj zanimivih delavnic. V sklopu dogodka se je s svojo dejavnostjo ali nastopom na glavnem odru predstavilo nekaj osnovnih in srednjih šol. Ekipa Zavoda G-rega je skupaj s partnerji še enkrat več pripravila pester nabor dejavnosti, ki jih otroci ne srečujejo vsakodnevno. Poudarimo jih le nekaj. Udeleženci so se lahko preizkusili v simulaciji veslanja, smučarskih skokih, akrobatskih veščinah, športnem plezanju, poganjali gokarte, igrali odbojko na mivki, tenis, posebej za dekleta pa so bili pripravljeni tudi nogometni poligoni.

Na prireditvi, ki jo je povezoval Boštjan Reberšak, je za glasbene vložke skrbel mladi orkester iz Osnovne šole Dobrova. Tudi tokrat so učenci svoja občutja in doživetja na festivalu ali pri športnih dejavnostih v preteklem šolskem letu delili na »Tabli dobrih misli«.

Eden od glavnih pokroviteljev dogodka podjetje Petrol je v svojem kotičku gostil dva športnika. Mladim sta se pridružila Miha Hrobat, aktualni mladinski svetovni prvak v superveleslalomu ter para olimpijec Gal Jakič. Ob uradni otvoritvi dogodka sta nagovorila mlade in jih k športni dejavnosti spodbudila s sloganom »Šport je moja energija za življenje«. Na otvoritveni slovesnosti sta udeležence nagovorila tudi direktor direktorata za šport g. Darko Repenšek in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije g. Bogdan Gabrovec.

Po slovesni otvoritvi dogodka so se mladim športnikom in novinarjem predstavili tudi člani slovenske reprezentance za Evropske igre, ki bodo potekale od 12. do 28. junija v Bakuju. Na njih bo nastopilo 83 slovenskih športnikov v 20 športnih panogah.

Vzporedno s festivalom sta potekali tudi osnovnošolski državni tekmovanji v atletiki in judu. Na stadionu Bonifika se je za naslove državnih prvakov v osmih atletskih disciplinah pomerilo 550 učencev in učenk, ki so si nastop na finalu zagotovili z rezultatom na področnem tekmovanju. Spremljali smo zelo kakovostne nastope mladih športnikov, saj je padlo kar nekaj osnovnošolskih državnih rekordov. V športni dvorani Osnovne šole Koper pa se je za medalje in barve svojih šol borilo več kot 100 judoistov.

Kljub visokim temperaturam je v Kopru minila še ena športno družabna prireditev za mlade, ki so v šolskem letu sodelovali v različnih šolskih športnih aktivnostih v okviru Športa mladih, med udeleženci pa so bili otroci, ki jim je Festival Športa mladih in aktivno preživljanje prostega časa preprosto všeč.

Za konec bi se radi za pomoč pri izvedbi zahvalili vsem partnerjem ter izvajalcem. V prvi vrsti se zahvaljujemo koprskim gostiteljem: MO Koper, Zavodu za šport Koper in Osnovni šoli Koper. Nadaljnja zahvala gre športnim pedagogom in vodstvom osnovnih šol, področnim in panožnim koordinatorjem, Atletski zvezi Slovenije, Judo zvezi Slovenije, Atletskemu klubu Koper, Judo klubu »15. maj« Marezige, Agenciji G-rega, podjetju Petrol, Olimpijskemu komiteju Slovenije, Fundaciji za šport, Mercatorju, Planinski zvezi Slovenije, sodelujočim Nacionalnim panožnim zvezam, društvom, pokroviteljem, donatorjem ter drugim organizacijam in posameznikom, ki so prispevali svoj delež pri izpeljavi 6. Festivala Športa mladih.

HVALA VSEM IN NAJ OSTANE ŠPORT NAŠA ENERGIJA ZA ŽIVLJENJE!

avtor: Jernej Peterlin
foto: Šport mladih
Slike