domov
kontakti
kazalo

 
Prevladala je športna energija mladih
05.06.2014

V Kopru se je v četrtek, 5. junija, na peti izvedbi Festivala Športa mladih zbralo več kot 3000 otrok in njihovih spremljevalcev iz 260 osnovnih šol.
 
Festival je namenjen uradnemu zaključku interesnih programov Športa otrok in mladine, ki jih združujemo pod imenom Šport mladih – šport je moja energija za življenje. Poleg sproščenega dogajanja na posameznih točkah in delavnicah, so se v Športnem parku Bonifika učenci in učenke pomerili za šolske naslove v atletiki in judu.

Sproščeno športno vzdušje
Na festivalskem dogajanju so se udeleženci lahko preizkusili v več kot dvajset različnih športnih dejavnostih, pripravljenih pa je bilo tudi nekaj zanimivih delavnic. V sklopu dogodka se je s svojo dejavnostjo ali nastopom na glavnem odru predstavilo nekaj osnovnih in srednjih šol. Ekipa Zavoda G-rega je skupaj s partnerji še enkrat več pripravila pester nabor dejavnosti, ki jih otroci ne srečujejo vsakodnevno. Poudarimo jih le nekaj. Udeleženci so se lahko preizkusili v simulaciji veslanja, smučarskih skokih, simulaciji deskanja, akrobatskih veščinah, športnem plezanju, poganjali gokarte, igrali odbojko na mivki, tenis, drsali na umetni podlagi, posebej za dekleta pa so bili pripravljeni tudi nogometni poligoni. Poleg še nekaj športnih panog, ki so bile predstavljene na prireditvi, so svojo dejavnost prikazali tudi gasilci, predvsem dekleta pa so se zveseljem udeležile delavnice za poslikavo obraza.

Na prireditev, ki jo je povezoval Boštjan Reberšak, za veliko glasbe pa je na glavnem odru poskrbela mlada glasbena zasedba, je bilo tudi nekaj novosti. Šole so lahko svojo dejavnost predstavili z nastopi učencev na glavnem odru. Poseben prostor je bil namenjen športnim pedagogom in ostalim gostom, kjer so lahko izmenjali svoja mnenja, v posebno knjigo pa so lahko zapisali tudi svojo misel. Tudi otroci so imeli možnost svoje občutke, ki so jih doživljali na festivalu ali celotnem šolskem letu, zapisati na »Tablo dobrih misli«.

Žan košir in Gal Jakič delila avtograme
Prav posebna pozornost na festivalu je bila usmerjena v Žana Koširja, nosilca dveh olimpijskih medalj iz Sočija ter paraolimpijca Gala Jakiča. Ob uradni otvoritvi dogodka sta nagovorila mlade in jih k športni aktivnosti spodbudila s sloganom "Šport je moja energija za življenje". V posebnem kotičku glavnega partnerja prireditve podjetja Petrol so se udeleženci lahko slikali z najboljšim slovenskim deskarjem na snegu, oba športnika pa sta pri tabli dobrih misli podelila tudi nekaj avtogramov.

Vzporedno s festivalom sta potekali tudi osnovnošolski državni tekmovanji v atletiki in judu. Na stadionu Bonifika se je za naslove državnih prvakov v osmih atletskih disciplinah pomerilo 700 učencev in učenk, ki so si nastop na finalu zagotovili z rezultatom na področnem tekmovanju. Spremljali smo zelo kakovostne nastope mladih športnikov, saj so padli kar trije osnovnošolski rekordi. V športni dvorani Koper pa se je za medalje in barve svojih šol borilo več kot 100 judoistov.

Kot organizatorji prireditve smo ponovno dobili potrditev, da je ideja Festivala Šport mladih zaživela in privabi vsako leto več udeležencev. Vseeno bi izpostavili nekaj šol, ki so v Koper pripeljala največ učencev. Poleg domače šole, ki je sodelovala s skoraj 300 učenci, veliko pa jih je sodelovalo tudi pri izpeljavi obeh tekmovanj, je z več kot 200 učenci sodelovala tudi OŠ Srečka Kosovela Sežana, nekaj manj kot 150 učencev je prišlo iz OŠ Cerkno, majhna OŠ Dobje pa je na festival prišla praktično z vsemi učenci, ki so vpisani na šolo.

Za konec bi se radi za pomoč pri izvedbi zahvalili vsem partnerjem ter izvajalcem. V prvi vrsti se zahvaljujemo koprskim gostiteljem: MO Koper, Zavodu za šport Koper in Osnovni šoli Koper. Nadaljnja zahvala gre športnim pedagogom in vodstvom osnovnih šol, področnim in panožnim koordinatorjem, Atletski zvezi Slovenije, Judo zvezi Slovenije, Atletskemu klubu Koper, Judo klubu »15. maj« Marezige, Agenciji G-rega, podjetju Petrol, Olimpijskemu komiteju Slovenije, Fundaciji za šport, Mercatorju, Planinski zvezi Slovenije, sodelujočim Nacionalnim panožnim zvezam, društvom, pokroviteljem, donatorjem ter drugim organizacijam in posameznikom, ki so prispevali svoj delež pri izpeljavi 5. Festivala Športa mladih.


avtor: Jernej Peterlin
foto: Šport mladih
Priponke