domov
kontakti
kazalo

 
Na Festivalu Športa mladih več kot 3.000 otrok
09.06.2013

Najmnožičnejše slovenske športne prireditve interesnih programov športa otrok in mladine se je udeležilo več kot 3.000 otrok iz 260 osnovnih šol.
 
Sklepno dejanje letošnjih osnovnošolskih interesnih športnih programov je ponovno preseglo vsa pričakovanja: tako po mnogo številčni udeležbi šol, kot tudi po pripravljenosti sodelovanja vseh povezanih akterjev. Pokazalo se je, da je združevanje tekmovalno-netekmovalnih vsebin z osnovo na množičnosti prava kombinacija za zadovoljstvo vseh. Med vsemi gosti, športnimi pedagogi, področnimi in panožnimi koordinatorji, sodelujočimi nacionalnimi panožnimi zvezami, športnimi društvi in predvsem udeleženimi otroci je bilo čutiti z energijo nabito vzdušje. Na vsakem koraku so se prepletali: dobra volja, veselje in prijateljski stiski rok. vsekakor sta iskrena povezanost in sodelovanje pot k napredku.

Na festivalskem dogajanju je bilo aktivno prisotnih preko 3000 otrok iz več kot 260 slovenskih osnovnih šol. Tempo prireditvenemu dogajanju je že od 9. ure naprej narekoval moderator športni novinar Boštjan Reberšak, ki je točno opoldne napovedal uradno otvoritev 4. Festivala športa mladih. V otvoritvenem delu so sodelovali otroci OŠ Koper. Uvodna nagovora sta opravila direktor Direktorata za šport na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Edvard Kolar in direktor Zavoda za šport RS Planica Gabrijel Gros. Na odru so ju spremljali neuradni promotorji Športa mladih, vrhunski športniki: Dejan Zavec, Matjaž Smodiš, Rok Drakšič in paraolimpijec Franc Pintar. V imenu vseh je spregovoril Dejan Zavec, ki je tudi uradno otvoril Festival. Simbolično v znak "pošiljanja energije" so otroci v nebo spustili 200 balonov.

Otroci so lahko na različnih, pestro in sistematično izbranih "otočkih" preizkušali svoje sposobnosti in se spoznavali z različnimi dejavnostmi: od plesno akrobatskih, do preizkušanj v pandoli, na plezalnem stolpu, skike-u, baseballu, košarkarskih spretnostih, strelskih spretnostih, kolesarjenju, odbojki, tenisu, gasilskih spretnostih, zunanjem fitnesu, lokostrelstvu, spretnostih s smovey obroči, poslikavi obrazov, hoji po vrvi, pošiljanju energije… Svoj športni kotiček sta imela tudi Zveza društev športnih pedagogov Slovenije in Gimnazije Šiška, kjer se je izvajala meritev odrivne moči. Vsa dekleta so imela možnost sodelovati v akciji Nogometne zveze Slovenije "Rada igram nogomet, kaj pa ti?" Nekaj časa jih je vzpodbujal celo vrhunski nogometaš Tonči Žlogar. Prava poslastica dneva sta bila zagotovo akrobatska nastopa skupine Dunking Devils, kjer so lahko sodelovali tudi otroci in spremljevalci.

Zelo obiskan je bil Petrolov foto kotiček, kjer je potekalo fotografiranje (s prijatelji, Lipkom, vrhunskimi športniki). Vsi so prejeli fotografije v posebno oblikovanih ovitkih. Pomembno "prehrambeno noto" je Festivalu prispevalo podjetje Mercator, ki je skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije poskrbelo, da otroci niso bili žejni in lačni (prigrizki, jabolka). V sklepnem delu prireditve je bilo izvedeno žrebanje šol, ki so pripeljale več kot 15 učencev. Izžrebane šole so prejele posebna darila.

Celotno poročilo o dogajanju na festivalu ter rezultate judo in atletskega tekmovanja si lahko pogledate v spodnjih priponkah. Fotografije so objavljene v fotogaleriji.


avtor: Jernej Peterlin
Slike

Priponke